Deck Birotica Group S.R.L.

Strada Egalităţii nr. 24, Piteşti, Argeş

0248 211249, 0248 288500

biroticagroup@biroticagroup.ro

MFP amana cu 3 luni aplicarea amenzilor pentru casele de marcat care nu sunt conectate la serverul ANAF

Publicat la 23.10.2020

Printr-un proiect de ordonanta de urgenta publicat in 16 octombrie pe site-ul institutiei, MFP amana cu 3 luni aplicarea amenzilor pentru agentii economici care nu au conectat aparatele de marcat la serverul ANAF.

Art. 16 – Aplicarea dispozițiilor art. 11 alin. (1) lit. j) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 75 din 21 ianuarie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, pentru săvârşirea faptei prevăzute la art. 10 lit. ff) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se suspendă până la data de 31 decembrie 2020.” se arata in proiectul legislativ.

Aceasta masura este necesara deoarece operatorii economici din categoria marilor contribuabili au fost în imposibilitatea de a-şi îndeplini obligaţia de conectare a aparatelor de marcat la sistemul informatic al ANAF, până la data de 30 septembrie 2020 (data pana la care erau obligati sa isi conecteze aparatele la server). Altfel, operatorilor economici, riscă să fie sancţionaţi prin aplicarea unei amenzi cuprinse între 8.000 – 10.000 lei, fără ca nerespectarea legii să le fie imputabilă.

Pe piaţa aparatelor de marcat, activează un număr de 37 distribuitori autorizaţi care comercializează un număr de 126 de modele de aparate de marcat electronice fiscale care pot fi utilizate de oricare dintre categoriile de operatori economici (mari, mijlocii, mici). ICI Bucureşti a eliberat 23 de suplimente de aviz tehnic, pentru un număr de 6 distribuitori autorizaţi. Pentru parcurgerea etapelor obligatorii premergătoare conectării aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic al ANAF, sunt necesare circa 3 luni (dezvoltarea softului, testarea acestuia, omologarea aparatului de marcat la ICI Bucureşti, implementarea în producţie).

Proiectul legislativ este in dezbatere publica si va intra in vigoare dupa aprobarea lui si publicarea in Monitorul Oficial.